Άγρια θηλαστικά

Άγρια θηλαστικά

Το διάβασες;

Άγρια θηλαστικά

Τα " Άγρια Θηλαστικά της Λέσβου" είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Φυσική Ιστορία της Λέσβου" που εκδίδεται από τη Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας Λέσβου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς αφορούσε τα "Αμφίβια και ερπετά" της Λέσβου και είχε εκδοθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Το παρόν βιβλίο των 219 σελίδων έχει σαν σκοπό να κάνει γνωστά στο ευρύ κοινό την αναμφισβήτητα πλούσια πανίδα των θηλαστικών της Λέσβου, αλλά και να δώσει πληροφορίες για τη ζωή των πλέον συγγενικών συγκατοίκων μας πάνω στον πλανήτη. Οι συγγραφείς του βιβλίου προέρχονται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Στρατής Βαλάκος, Παναγιώτης Παφίλης, Χρυσή Σίμου), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Γιώργος Παπαμιχαήλ) και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Παναγιώτης Γεωργιακάκης, Πέτρος Λυμπεράκης). Τη συγγραφική ομάδα πλαισιώνει και ο κος Κ. Ταξείδης, που η συμβολή του στην έκδοση της σειράς είναι ανεκτίμητη. Το βιβλίο δεν είναι ένα απλό λεύκωμα όπου παρουσιάζονται τα είδη ενός νησιού, με φωτογραφίες και κάποια κείμενα αλλά αποτελεί έναν πλήρη οδηγό για τα θηλαστικά. Αυτό γιατί στο πρώτο μέρος του βιβλίου δίνονται όλες πληροφορίες που αφορούν τη ζωή των Θηλαστικών.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται τα θηλαστικά της Λέσβου. Από τα 115 είδη θηλαστικών της Ελλάδας τα 38 είδη εξαπλώνονται στη Λέσβο. Τα είδη κατανέμονται σε 26 γένη, 14 οικογένειες και επτά τάξεις. Αν εξαιρεθούν τα Κητώδη και η φώκια, η Λέσβος έχει μια πλούσια πανίδα χερσαίων θηλαστικών συγκρινόμενη με άλλα μεγαλύτερα νησιά της Ανατολικής Μεσογείου,όπως είναι η Κρήτη (34 είδη) και η Κύπρος (26 είδη).

Στην ξεχωριστή περιγραφή του κάθε είδους αναφέρονται: Η ονομασία του (επιστημονική, κοινή, και τοπική αν υπάρχει), τα γνωρίσματα του, οι βιότοποί του, τα χαρακτηριστικά της αναπαραγωγής του, η κατανομή του, οι κίνδυνοι και το καθεστώς προστασίας.

Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για αυτόν που αγαπά και ενδιαφέρεται για το φυσικό περιβάλλον, ιδίως για περιβάλλοντα που είναι μοναδικά αλλά και ευαίσθητα όπως είναι τα νησιωτικά, που οποιαδήποτε διαταραχή έχει απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φυσικό περιβάλλον ενός τόπου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ενημέρωσε τους φίλους σου:
Διαχείρηση λιστών
Δεν μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς λίστες επειδή δεν είσαι μέλος στο Bookland.gr.
Τα εγγεγραμμένα μέλη, μπορούν να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να μοιράζονται τις λίστες τους με τους φίλους τους. Κάνε εγγραφή τώρα στο Bookland.gr και ξεκίνα να μοιράζεσαι λίστες βιβλίων με τους φίλους σου!!!
Άλλα βιβλία από Συλλογικό έργο
Σχετικά με τον εκδότη
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πανεπιστημίου 30 106 79 Αθήνα
Το έχουν διαβάσει
Το διαβάζουν
Το θέλουν
Αφήστε το σχόλιο σας για το βιβλίο
σχόλια powered by Disqus
Δήλωση Απορήτου | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Σχετικά | Χάρτης
...a furius mind project...