Δεισιδαιμονία και αμάθεια

Δεισιδαιμονία και αμάθεια

Το διάβασες;

Δεισιδαιμονία και αμάθεια

Η ιστορία καταγράφει πάμπολλες προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Πόσα έθνη δεν εξοντώθηκαν, πόσες μυριάδες ανθρώπων δεν κατεσφάγησαν με πρόσχημα την εξασφάλιση της σωτηρίας του ανθρώπου δια της επιβολής του αληθινού δήθεν τύπου πίστης στον Θεό.

Αν εξετάσουμε με επιμέλεια την πληθώρα των δεισιδαιμονιών, θα βρούμε πλήθος από δοξασίες που κύρια εκφράζουν τον φόβο απέναντι σε κάνε ξένο, παράξενο, ανεξήγητο.

Όπως γράφει και ο ιστορικός Πολύβιος, αν η πολιτεία απαρτιζόταν από φιλοσόφους δεν θα ήταν αναγκαίο να καταφεύγουν οι κρατούντες σε τέτοια τερτίπια εκφοβιμού για να χειραγωγήσουν ένα πλήθος ευμετάβλητο, γεμάτο από άδικες επιθυμίες, παράλογη ορμή και βίαιο πάθος.

Από την άλλη πλευρά, θα αντιληφθούμε βέβαια τα λαογραφικά υπολείμματα που φθάνουν ως τις μέρες μας και αποτελούν συστατικό στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης,.

Μέχρι τις μέρες μας όμως φθάνει και η εκμετάλλευση των δεισιδαιμονιών που έχει δημιουργήσει τεράστιες πηγές εσόδων για την εκάστοτε θρησκευτική εξουσία που βλέπει τον φόβο σαν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, πωλώντας απαλλαγές από αμαρτίες και εφευρίσκοντας θαύματα.

Σ' αυτό το βιβλίο αποκαλύπτονται οι πηγές, τα αίτια και η ιστορική διαδρομή πλείστων όσων προλήψεων και δεισιδαιμόνων αντιλήψεων συναντούμε και σήμερα.

Ενημέρωσε τους φίλους σου:
Διαχείρηση λιστών
Δεν μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς λίστες επειδή δεν είσαι μέλος στο Bookland.gr.
Τα εγγεγραμμένα μέλη, μπορούν να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να μοιράζονται τις λίστες τους με τους φίλους τους. Κάνε εγγραφή τώρα στο Bookland.gr και ξεκίνα να μοιράζεσαι λίστες βιβλίων με τους φίλους σου!!!
Άλλα βιβλία από Σιέττος, Γεώργιος Β.
Σχετικά με τον εκδότη
Εύανδρος
Εύανδρος
Δωδώνης 36 104 44 Κολωνός
Το έχουν διαβάσει
Το διαβάζουν
Το θέλουν
Αφήστε το σχόλιο σας για το βιβλίο
σχόλια powered by Disqus
Δήλωση Απορήτου | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Σχετικά | Χάρτης
...a furius mind project...