Δούκισσα της Πλακεντίας

Δούκισσα της Πλακεντίας

Το διάβασες;

Δούκισσα της Πλακεντίας

Το 2011 το Μουσείο παραδίδει στο κοινό τη Villa Ilissia, τη χειμερινή κατοικία της Anne Marie Sophie de Marbois-Lebrun, Duchesse de Plaisance, ευρέως γνωστή απλώς ως Δούκισσα της Πλακεντίας. Η Sophie de Marbois υπήρξε αναμφισβήτητα μια μυθιστορηματική προσωπικότητα. Η ζωή της διαπλέκεται με τον μύθο αλλά κυρίως συνυφαίνεται με μια ταραχώδη περίοδο της ευρωπαϊκής ιστορίας που γέννησε, μεταξύ άλλων και τον φιλελληνισμό, όπως και με τη μετεπαναστατική ελληνική κοινωνία που προσπαθούσε να αυτοπροσδιορισθεί, να βρει τη νέα της ταυτότητας έναντι της ευρωπαϊκής ετερότητας και του οθωμανικού παρελθόντος της.

Η Sophie de Marbois μεγάλωσε μέσα στη δίνη των ιδεών της γαλλικής επανάστασης και ήρθε στην Ελλάδα παρακινούμενη από τον Καποδίστρια και από τη ιδέα της ενίσχυσης του ελληνικού αγώνα. Η χειμερινή της κατοικία, το Μέγαρο των Ιλισσίων, έμελλε επίσης να συνδεθεί με την ιστορία του Βυζαντινού Μουσείου. Το κτήριο, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα του 19ου αιώνα της Αθήνας που αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Κλεάνθη, παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο το 1926 χάρις στις άοκνες προσπάθειες του Γεωργίου Σωτηρίου, και υπήρξε από το 1930 έως το 2004 ο χώρος έκθεσης των συλλογών του Μουσείου. [...]

(δρ. Αναστασία Λαζαρίδου, από το προλογικό σημείωμα)

Ενημέρωσε τους φίλους σου:
Διαχείρηση λιστών
Δεν μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς λίστες επειδή δεν είσαι μέλος στο Bookland.gr.
Τα εγγεγραμμένα μέλη, μπορούν να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να μοιράζονται τις λίστες τους με τους φίλους τους. Κάνε εγγραφή τώρα στο Bookland.gr και ξεκίνα να μοιράζεσαι λίστες βιβλίων με τους φίλους σου!!!
Άλλα βιβλία από Συλλογικό έργο
Σχετικά με τον εκδότη
Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας 22, 106 75 Αθήνα
Το έχουν διαβάσει
Το διαβάζουν
Το θέλουν
Αφήστε το σχόλιο σας για το βιβλίο
σχόλια powered by Disqus
Δήλωση Απορήτου | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Σχετικά | Χάρτης
...a furius mind project...