Η αντίσταση των Εβραίων στην κατοχική Ελλάδα

Η αντίσταση των Εβραίων στην κατοχική Ελλάδα

Το διάβασες;

Η αντίσταση των Εβραίων στην κατοχική Ελλάδα

[...] Οι Έλληνες Εβραίοι και η Αντίσταση μοιράζονται σ΄ αυτήν την πολυσήμαντη ιστορία μια ιδιαίτερη σχέση: η μία πλευρά της αφορά τη συμμετοχή Εβραίων στις τάξεις των αντιστασιακών οργανώσεων στη μάχη κατά του Φασισμού και του Ναζισμού και η άλλη αφορά τη βοήθεια που προσέφερε η Αντίσταση στους διωκόμενους Εβραίους, χάρις στην οποία πολλοί ομόθρησκοι γλίτωσαν τον εκτοπισμό και το θάνατο. Η δεύτερη έχει με ευγνωμοσύνη αναγνωριστεί από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, τις κατά τόπους εβραϊκές Κοινότητες, διεθνή ιδρύματα όπως το γιαντασέμ, τον επίσημο ισραηλινό οργανισμό που ασχολείται με την απόδοση τιμητικών διακρίσεων σε ομάδες και άτομα που βοήθησαν μέσα από πολλούς κινδύνους στη διάσωση Εβραίων κατά το Ολοκαύτωμα. Η πρώτη πλευρά, όμως, έχει μείνει συγκριτικά ανεξερεύνητη: η κρυφή ταυτότητα των ονοματεπωνύμων των Εβραίων ανταρτών, τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια της μετανάστευσης και της πολύπλευρης σιωπής είναι μόνον μερικοί από τους λόγους.

Η ανά χείρας μελέτη του Καθηγητή Steven Bowman για τη συμμετοχή των Εβραίων στην Εθνική Αντίσταση αποτελεί πραγματική συμβολή στην αντίστοιχη ελληνική βιβλιογραφία. Η παρούσα μελέτη παρέχει στοιχεία που παρουσιάζονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα. Οι Έλληνες Εβραίοι έχουν μετάσχει ενεργά ως πολίτες της χώρας σ΄ όλους του πολέμους του Ελληνισμού. Η συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση αποτελεί μια ακόμη έκφραση αυτής της συμμετοχής. [...]

(Δαυίδ Σαλτιέλ, από τον πρόλογο της ελληνικής έκδοσης)

Ενημέρωσε τους φίλους σου:
Διαχείρηση λιστών
Δεν μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς λίστες επειδή δεν είσαι μέλος στο Bookland.gr.
Τα εγγεγραμμένα μέλη, μπορούν να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να μοιράζονται τις λίστες τους με τους φίλους τους. Κάνε εγγραφή τώρα στο Bookland.gr και ξεκίνα να μοιράζεσαι λίστες βιβλίων με τους φίλους σου!!!
Άλλα βιβλία από Bowman, Steven
Σχετικά με τον εκδότη
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος
Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος
Βουλής 36, 105 57 Αθήνα
Το έχουν διαβάσει
Το διαβάζουν
Το θέλουν
Αφήστε το σχόλιο σας για το βιβλίο
σχόλια powered by Disqus
Δήλωση Απορήτου | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Σχετικά | Χάρτης
...a furius mind project...