Μακεδονίς Γη

Μακεδονίς Γη

Το διάβασες;

Μακεδονίς Γη

"... όπου θα δεις χιονόλευκες γίδες
με λαμπερά κέρατα να κοιμούνται,
στα χώματα εκείνης της γης, θυσίασε
στους τρισμακάριστους θεούς και χτίσε το
άστυ μιας πόλης" (Διόδωρος, 17.16.1.1)

Ο χρησμός που δόθηκε κατά τον μύθο στον Περδίκκα Α' αναφέρεται στην ίδρυση των Αιγών, συσχετίζοντας το όνομα της πόλης με τα μεγάλα κοπάδια των γιδιών της περιοχής. Εκεί, λοιπόν, στις βόρειες παρυφές των Πιερίων, σε έναν τόπο ονομαστό για τις βοσκές του, ίδρυσε περί το 650 π.Χ. ο Περδίκκας την πρώτη πρωτεύουσα των Μακεδόνων. Και η παράδοση ότι ο Περδίκκας και οι διάδοχοί του ήταν Τημενίδες από το Άργος της Πελοποννήσου, έλκοντας την καταγωγή από τον Ηρακλή, τον γιο του Δία, επιβεβαιώθηκε και επίσημα στην καμπή του 6ου προς τον 5ο αι. π.Χ., όταν οι Ελλανοδίκες αναγνώρισαν στον Αλέξανδρο τον Φιλέλληνα το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρχαία Ιστορία.

Πόλεις, αχανείς νεκρουπόλεις, περίλαμπρα μνημεία, αποκαλύπτονται σήμερα στη Μακεδονία, φέρνοντας στο φως με αδιάσειστες αποδείξεις πλέον, αυτή την Αρχαία Ιστορία. Ποικίλα μυκηναϊκά ευρήματα εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές. Και κάθε αρχαιολογικό εύρημα, μεταφέροντας ένα κομμάτι του παρελθόντος στο παρόν, επιβεβαιώνει με ατράνταχτα στοιχεία την ελληνικότητα του χώρου μέσα στους αιώνες. Γιατί, αν η κοινή καταγωγή ορίζεται από τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα έθιμα -κυρίως ταφικά-, την καλλιτεχνική δημιουργία ακόμη, χαρακτηριστικά που αποδέχονται οι επιστήμονες προκειμένου να οριστεί ένα έθνος, για τη Μακεδονία δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί ποτέ διαφορετική άποψη. [...]

(απόσπασμα από το εισαγωγικό κείμενο της επιμελήτριας: "Το βέλος του χρόνου")

Ενημέρωσε τους φίλους σου:
Διαχείρηση λιστών
Δεν μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς λίστες επειδή δεν είσαι μέλος στο Bookland.gr.
Τα εγγεγραμμένα μέλη, μπορούν να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να μοιράζονται τις λίστες τους με τους φίλους τους. Κάνε εγγραφή τώρα στο Bookland.gr και ξεκίνα να μοιράζεσαι λίστες βιβλίων με τους φίλους σου!!!
Άλλα βιβλία από Συλλογικό έργο
Σχετικά με τον εκδότη
Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη
Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη
Μιχαλακοπούλου 80, 115 28 Αθήνα
Το έχουν διαβάσει
Το διαβάζουν
Το θέλουν
Αφήστε το σχόλιο σας για το βιβλίο
σχόλια powered by Disqus
Δήλωση Απορήτου | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Σχετικά | Χάρτης
...a furius mind project...