Πλανόδια επαγγέματα της παλιάς Αθήνας

Πλανόδια επαγγέματα της παλιάς Αθήνας

Το διάβασες;

Πλανόδια επαγγέματα της παλιάς Αθήνας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δε μας επιτρέπει ίσως να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια χάθηκε ένας παραδοσιακός τρόπος ζωής που ήταν κυρίαρχος επί ένα και μισό αιώνα περίπου στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Σκηνές της καθημερινής ζωής, πλανόδιοι επαγγελματίες, φιγούρες της παλαιάς Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων, πλανόδια επαγγέλματα, έφυγαν και χάθηκαν οριστικά.

Τέτοιες "εικόνες", μιας άλλης εποχής, μιας Ελλάδας που άλλαξε, καθώς και πλανόδια επαγγέλματα που εξαφανίζονται κατέγραψε με ευαισθησία και χάραξε σε χαλκό η σημαντική και διακεκριμένη χαράκτρια Λέλα Πασχάλη (1914-1977), η οποία σταδιοδρόμησε στο Παρίσι, στα χρόνια 1946-1963, όπου και συνεργάστηκε ως εικονογράφος με μεγάλους εκδοτικούς οίκους της γαλλικής πρωτεύουσας, φιλοτεχνώντας γκραβούρες για πολυτελείς εκδόσεις.

Σε μια σειρά από σπάνια δείγματα της εργασίας της θα παρακολουθήσουμε τη μεγάλη αυτή Ελληνίδα χαράκτρια - ζωγράφο να "ζουμάρει" (για να χρησιμοποιήσω έναν κινηματογραφικό όρο) τις γραφικές μορφές των πλανόδιων επαγγελματιών και πλανόδιων τεχνιτών.

Νίκος Γρηγοράκης, δ/ντης του Μουσείου Χαρακτικής.

Το λεύκωμα αυτό των 12 χαλκογραφιών αναπαράγεται πλήρες για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έχει την πιστοποίηση και την έγκριση ποιότητας του Μουσείου Χαρακτικής.

Περιέχονται οι χαλκογραφίες:
- "Ο Λατερνατζής"
- "Ο Πασετεμπάς - ο Φυστικάς - ο Στραγαλάς"
- "Η Χορταρού (Η Ραδικού)"
- "Ο Πλανόδιος Ψαράς"
- "Ο Λούστρος"
- "Ο Κουλουράς"
- "Ο Γανωματής"
- "Ο Καστανάς"
- "Ο Γιαουρτάς"
- "Ο Παπλωματάς"
- "Ο Παλιατζής"
- "Ο Λαχειοπώλης"

Ενημέρωσε τους φίλους σου:
Διαχείρηση λιστών
Δεν μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς λίστες επειδή δεν είσαι μέλος στο Bookland.gr.
Τα εγγεγραμμένα μέλη, μπορούν να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να μοιράζονται τις λίστες τους με τους φίλους τους. Κάνε εγγραφή τώρα στο Bookland.gr και ξεκίνα να μοιράζεσαι λίστες βιβλίων με τους φίλους σου!!!
Άλλα βιβλία από Γρηγοράκης, Νίκος
Σχετικά με τον εκδότη
Μίλητος
Μίλητος
Ευριπίδου 28 105 51 Αθήνα
Το έχουν διαβάσει
Το διαβάζουν
Το θέλουν
Αφήστε το σχόλιο σας για το βιβλίο
σχόλια powered by Disqus
Δήλωση Απορήτου | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Σχετικά | Χάρτης
...a furius mind project...