Πρίγκηπος, Μητροπολιτικός ναός Αγίου Δημητρίου

Πρίγκηπος, Μητροπολιτικός ναός Αγίου Δημητρίου

Το διάβασες;

Πρίγκηπος, Μητροπολιτικός ναός Αγίου Δημητρίου

Οι εικόνες του ναού του Αγίου Δημήτριου έχουν να επιδείξουν θεματική και τεχνοτροπική πολυμορφία. Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία τους παρατηρείται σταθερή προτίμηση στην απεικόνιση μεμονωμένων μορφών αγίων και στην απουσία πολυπρόσωπων αφηγηματικών παραστάσεων. Οι εικονιζόμενοι άγιοι προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της ορθόδοξης ανατολής (Κυριακή, Μαρίνα, Μηνάς, Γεώργιος) και κατέχουν σημαντική θέση στη λαϊκή θρησκευτική συνείδηση ως ιαματικοί (Παντελεήμων, Ερμόλαος, Κυριακή) ή ως στρατιωτικοί, προασπιστές της πίστης (Δημήτριος, Γεώργιος, Μηνάς). Είναι ενδεικτικό ότι για αρκετούς απ' αυτούς (Μαρίνα, Προφήτης Ηλίας, Παντελεήμων, Ερμόλαος) υπήρχαν μονές και ναοί αφιερωμένοι στο όνομά τους στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκηδόνας, στη Μητρόπολη της οποίας ανήκαν μέχρι το 1924 τα Πριγκηπόννησα.

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο οικοδομήθηκε το 1857 στη θέση παλαιότερου. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η περιοχή γύρω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου κατοικήθηκε κατά τον 16ο αιώνα.
Η εταιρεία μας χρηματοδοτούσε την αποκατάσταση των εικόνων αυτού του ναού, μαζί με το τέμπλο και τα προσκυνητάριά του. Ο παρών τόμος αφορά την αξία των εικόνων, την αρχιτεκτονική του ναού και το ιστορικό υπόβαθρο.

Ενημέρωσε τους φίλους σου:
Διαχείρηση λιστών
Δεν μπορείς να δημιουργήσεις και να διαχειριστείς λίστες επειδή δεν είσαι μέλος στο Bookland.gr.
Τα εγγεγραμμένα μέλη, μπορούν να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να μοιράζονται τις λίστες τους με τους φίλους τους. Κάνε εγγραφή τώρα στο Bookland.gr και ξεκίνα να μοιράζεσαι λίστες βιβλίων με τους φίλους σου!!!
Άλλα βιβλία από Συλλογικό έργο
Σχετικά με τον εκδότη
Ε.Ν. Μάνος ΕΠΕ
Ε.Ν. Μάνος ΕΠΕ
Μ. Ιωσήφ 5, 546 22 Θεσσαλονίκη
Το έχουν διαβάσει
Το διαβάζουν
Το θέλουν
Αφήστε το σχόλιο σας για το βιβλίο
σχόλια powered by Disqus
Δήλωση Απορήτου | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία | Σχετικά | Χάρτης
...a furius mind project...